openbare ruimte

Totems of Life

onderzoek en ontwikkeling

Samen met een stadsecoloog, bioloog en vogelexpert onderzoekt kunstenaar Natasja Alers in dit project het verlies aan biodiversiteit in de stedelijke omgeving. De Totems of Life vormen een verenigde habitat voor stedelijk bedreigde diersoorten als mussen, spreeuwen en insecten als wilde bijen en hommels. Centraal in het onderzoek en werk staat dat de totems een gevarieerde bijdrage moeten gaan leveren aan het leven in de stad. Het R&D traject is onderdeel van het Radical City inc. programma.

De totem heeft meerdere symbolische betekenissen die verwijzen naar familieclans en het bovennatuurlijke, zoals legenden en verhalen over dieren en mythische wezens. De Totems of Life zijn een ode aan de flora en fauna van Amsterdam door deze symbolisch en praktisch op een hoger voetstuk te plaatsen.

Er wordt nieuw sculpturaal werk ontwikkeld dat, gelaagd in hoogte, verschillende bedreigde stadsdieren onderbrengt. Het werk zal een ruimtelijk en visueel statement maken dat tegelijkertijd een actieve bijdrage levert aan de stedelijke biotoop. De vorm van de Totems of Life zal deels gestuurd door de behoeften van stadsdieren en deels door de herkenbare, organische stijl van Alers die daarbij aansluit.

Het werk wordt momenteel geproduceerd op ware schaal en heeft een locatie toegewezen gekregen in Amsterdam-West. In de zomer van 2024 verwachten we de sculpturen te plaatsen. Het werk blijft 10 jaar staan op locatie. Een workshopprogramma voor kinderen en buurtbewoners start na de installatie van het werk en de opening.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang updates en meer

Ik stem in dat mijn persoonlijke gegevens in overeenstemming met de wet mogen worden gebruikt.