De Radical City inc. fiets tours ontrafelen plekken en werken in Amsterdam die aansluiten op de vorming van een natuurinclusieve en klimaatbestendige stad. De tour brengt je langs plekken van betekenis met architectuur, stedelijke inrichting, kunstwerken en ontwerpen. De routes kunnen zelfstandig worden gevolgd met behulp van (online) tools en met ondersteunende informatie over de locaties van bestemming. Hiervoor is een smartphone nodig.
Het volledige programma van de fietsroutes van Amsterdam-Noord, -West, -Zuid en -Oost zijn beschikbaar en onder de onderstaande artikelen te volgen in Google maps. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Pauline Duijndam: pauline@transnatural.org
Radical City inc.
Bike tour Amsterdam-Noord
De fietsroute van Noord brengt je langs verschillende vormen van duurzaam, natuurinclusief en klimaatbestendig wonen en bouwen. Hierbij staan circulariteit en de samenhang met de omgeving, natuur en seizoenen centraal. Zo is Palais Récup opgebouwd vanuit enkel hergebruikte materialen en reguleren de bewoners van het KasHuis hun eigen levensklimaat en energieverbruik.
De inspanning van burgers, ontwerpers en sociale ondernemers wordt zichtbaar in de route in collectieve, groene initiatieven zoals de drijvende woonwijk Schoonschip en creatieve broedplaats de Ceuvel. Waar de duurzame, zelfvoorzienende woonboten van Schoonschip drijven op het IJ, heeft de Ceuvel oude woonboten aan land getild en wordt het zwaar vervuilde terrein van de scheepswerf gezuiverd met o.a. planten.
Tijdens de fietsroute is er voldoende gelegenheid voor ontspanning. Stop voor een welverdiend drankje bij Pompet in het Noorderpark of wandel door de woekerende natuur van het Vliegenbos, het oudste stadsbos van Amsterdam. Er valt van alles te ontdekken en onderzoeken in het observatorium van vlindertuin Mot van Mokum, eveneens een fijne plek voor een korte pitstop en wandeling.
Mirror mirror, Children of the Light i.s.m. HOH Architecten, foto van Jordi Huisman
Radical City inc.
Bike tour Amsterdam-West
De mooiste tuinen, stukjes verborgen natuur en kunst ontdek je tijdens de fietstocht door stadsdeel West. De route start vanuit galerie Transnatural met de tentoonstelling Radical City inc.. Hier geven kunstenaars en ontwerpers visies en inzichten op de stad van de toekomst. Het vertrekpunt van de tentoonstelling is het creëren van een stedelijke omgeving waarin de mens, flora, fauna, omgeving, objecten en architectuur één systeem vormen dat in balans is.
Vanaf Transnatural zet je koers naar het Erasmuspark. In het park tref je de Miracle Garden. In deze tuin groeien bijzondere bloemen en planten die niet alleen bijdragen aan de biodiversiteit van de omliggende wijk, maar ook prachtig zijn vastgelegd door beeldend kunstenaar en fotograaf Elspeth Diederix. In een tunnel onder de A10 nabij Station Sloterdijk, beland je in het licht-reflecterende kunstwerk Mirror Mirror van Children of the Light, een plek van verwondering onder de ringweg.
Inspiratie voor klimaatproef wonen en samenwerken in de buurt doe je op bij Amsterdam Vertical, het Spaarndammerhart - de Verbinding en Klimaattuin Slotermeer. Mocht je zin hebben om zelf de handen uit de mouwen te steken, pluk dan je eigen boeket bij Pluktuin Lokale Bloemetjes of appels en peren in het seizoen bij de Fruittuin van West. Ervaar tenslotte de natuur op blote voeten in Natureluur of spot bijzondere dieren in één van de laatste stukken wilde natuur in Amsterdam, de Lange Bretten.
Ontdek hoe natuur, cultuur en architectuur met elkaar samenwerken en versmelten in de fietsroute van Amsterdam Zuid. De route laat je kennis maken met vernieuwende ideeën over het hergebruik van (regen)water, energie en voedsel. Deze groene initiatieven worden ingezet om straten, kantoorpanden, restaurants en zelfs woonwijken te verduurzamen.
De eerste stop is Zone2Source instituut in het Amstelpark. Hier leer je op een nieuwe manier kijken naar de natuurlijke omgeving met kunst en technologie. Vanaf het Amstelpark fiets je naar Amstelglorie tuinpark, waar je wellicht de ijsvogel spot. Meer bijzondere bloemen en planten zijn te bewonderen in de Botanische Tuin en in de Artsenijhof, gelegen in het Beatrixpark.
Een bezoekje aan de Zuidas mag niet ontbreken. Laat je verbazen door het slimme design van The Edge: één van de meest duurzame kantoorgebouwen ter wereld. Beklim vervolgens de trappen naar de openbare tuin van Valley om te genieten van het uitzicht. Dit indrukwekkende gebouw is ontworpen door architecten van MVRDV als een stedelijke oase van groen en levert daarmee een positieve bijdrage aan de biodiversiteit van de Zuidas.
De route brengt je ook langs voorbeelden van het toekomstbestendiger maken van infrastructuur. Zo bieden de groene wanden van Bioblocks langs de A10 Zuid een onderkomen aan verschillende soorten insecten en vogels. De aangelegde, ecologische verbindingszone zorgt voor de natuurlijke koppeling tussen het Amsterdamse bos en de verschillende natuurgebieden. Sluit de route af bij Circl met een biologisch broodje of drankje.
Ben je benieuwd naar hoe inwoners zelf een steentje bijdragen aan een natuurinclusieve stad? De fietsroute door Oost bevat een overvloed aan kennis en inspiratie voor hoe bewoners hun huis, buurt en stad groener en duurzamer kunnen maken. Zo heeft het Stedelijk Groenpunt een NatuurMediatheek, Natuurbibliotheek en worden er mini-exposities en buurtprojecten georganiseerd. Bij Anna’s Tuin & Ruigte leer je alles over permacultuur, duurzame stadslandbouw en poldernatuur.
Ook Plukbos werkt met de agrarische methode permacultuur, om door middel van samen tuinieren jong en oud in de wijk te verbinden en te leren over natuurlijke ecosystemen. Andere inspirerende groene buurtinitiatieven vind je op de Valentijnskade en in het water bij de Entrepothaven. Door de inzet van bewoners is Buurttuin Valentijn uitgegroeid tot een bruisende ontmoetingsplek met een moestuin, kruidentuin en vlindertuin, en drijven er vier zorgvuldig onderhouden tuinen in de Entrepothaven.
In Oost wordt aan alle bewoners gedacht. De Amstelstroombrug brengt zowel mensen als dieren van A naar B, en biedt daarnaast schuil- en broedplaatsen voor vogels, vissen en insecten. Evenals de groene facade van het Hyatt Regency Hotel, waar beplanting en nestelgaten voor dieren de gevel natuur-inclusief maken. Voor het spotten van de wilde flora en fauna kun je terecht bij Park Frankendael, of wandel door het rustige Bella Vistapark: het groene hart van het Amstelkwartier. Toe aan een hapje of een drankje? Dat kan bij biologisch restaurant Spirit of restaurant Kas.