openbare ruimte - tentoonstelling

Illume Loop

prototype sculptuur

Lichtvervuiling is een veelvoorkomend probleem in Nederland. Met name de dichtbevolkte Randstad staat bekend als een van de meest verlichte en vervuilde gebieden in West-Europa door hoge concentraties fijnstof en stikstof. Illume Loop, een project van Mae Engelgeer, brengt maatschappelijke bewustwording door te spelen met de reflectie van kunstlicht en natuurlijk licht in de stedelijke omgeving. Het eerste model van Illume Loop is ontwikkeld en onderdeel van de tentoonstelling Radical City inc. bij Transnatural. Na optimalisatie zal ook een opgeschaalde uitvoering van 3 x 3m worden geplaatst in de openbare ruimte.

Naast ecologische schade, veroorzaken lucht- en lichtvervuiling de versterking en verstoring van natuurlijke kleuren in onze hemel en de omgeving. Dit geeft nieuwe inzichten, maar ontneemt deze ook letterlijk. Zo verliezen we ons zicht op de natuurlijke sterrenhemel en is het concept ‘nacht’ een bedreigde staat geworden.

Illume Loop experimenteert met het weerkaatsen, vervormen en reproduceren van licht, vormen en kleuren in de omgeving. Het ontwerp bestaat uit vijf reflecterende verbonden cirkels die refereren aan de zon als natuurlijke lichtbron. De negatieve ruimte tussen de cirkels zorgen voor een verenigend effect met het landschap en de ecologie.

Dit project is een voortdurende verkenning naar meer veiligheid, functionaliteit en esthetische schoonheid in steden, zoekend naar een balans tussen licht, leven, architectuur en ecologie.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang updates en meer

Ik stem in dat mijn persoonlijke gegevens in overeenstemming met de wet mogen worden gebruikt.