Lezingen en gesprekken

De Radicaal inclusieve Stad

Pakhuis de Zwijger / donderdag 7 december

De huidige dynamiek van klimaatverandering en ecologische verschraling, legt een enorme druk op ons stedelijke landschap. Dit vraagt om een radicaal andere benadering van stadsontwerp. Wat als we niet alleen de mens, maar al het leven als vertrekpunt nemen voor (her)inrichting van de stad? Tijdens deze avond zullen we de uitdagingen van stedelijke ontwikkeling bekijken vanuit verschillende perspectieven. De gasten onthullen zowel filosofische inzichten, innovatieve ideeën en praktische toepassingen voor het creëren van een klimaatbestendige en meer dan natuur-inclusieve stad.

Gasten zijn: Glenn Albrecht, Theun Karelse, Restor.Eco / Mick Santos, Green Quays / Harold van den Broek, Cruydt-Hoeck / Jojanneke Bijkerk en Jasper Helpmantel.
Gespreksleider/ Moderator: Bahram Sadeghi

Onze eerste gast is filosoof en milieu-activist Glenn Albrecht, oprichter en pleitbezorger van de term Symbioceen, een term die een paradigmaverschuiving presenteert uit het huidige door mensen gedomineerde Antropoceen. Glenn zal zijn filosofische inzichten delen over onze aardgerelateerde emoties en bepleit hij een diepere verbinding binnen het Systeem Aarde, om een symbiotische samenleving te bevorderen van de mens en natuur.

Vanuit het holistische Systeem Aarde kijken we naar meer concrete voorbeelden vanuit verschillende perspectieven. Mick Santos van open dataplatform Restor.eco belicht hoe het platform wereldwijd bijdraagt aan ecologische restauratie van gebieden. Kunstenaar Theun Karelse presenteert zijn recente project Otterdam, een “drijvende volkstuin” ontworpen om een leefbare stad te maken voor de otter, de mens en de natuur binnen het Amsterdamse Westerpark. Met dit project onderzoekt Theun de (her)plaatsing van moeras- en waterplanten in ons stedelijk landschap.

Harold van den Broek, landschapsarchitect bij de Gemeente Breda, deelt het innovatieve project Green Quays waarin een verticaal ecosysteem zal worden gerealiseerd in de kades van de stadsrivier de Nieuwe Meer in Breda. Jojanneke Bijkerk van Cruydt-Hoeck vergroten de biodiversiteit in gebieden met ecologisch op maat zaadmengsels, afgestemd op het lokale landschap. Met hun expertise begeleiden ze anderen bij het cultiveren van levendige bloemenweiden in ons landschap.

Datum: Donderdag 7 december
Tijd: 20.00u - 22.00u
Locatie: Pakhuis de Zwijger, Piet Heinkade 179, 1019 HC Amsterdam
Toegang: gratis (reserveren noodzakelijk)

Ga voor meer informatie naar www.dezwijger.nl

Dit programma is samengesteld door Arjen Bangma i.s.m. Janna Vink & Zella Ludolph

Ondersteund door:
Transnatural LabelStimuleringsfonds Creative IndustrieAmsterdams Fonds voor de KunstPrins Bernhard Cultuurfonds, VriendenLoterij Fonds, Mondriaan fonds , Gemeente Amsterdam

foto: Big as Plates # Karin (Norway 2019) © Karoline Hjorth & Riitta Ikonen

Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang updates en meer

Ik stem in dat mijn persoonlijke gegevens in overeenstemming met de wet mogen worden gebruikt.